Η κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Το αλκοόλ περνά ελεύθερα στον πλακούντα στερώντας από το έμβρυο θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Οι καταστροφικές συνέπειες του αλκοόλ στο αναπτυσσόμενο έμβρυο αφορούν ένα μεγάλο φάσμα διαταραχών που ονομάζεται «Φάσμα Διαταραχών που Συνδέονται με τον Εμβρυϊκό Αλκοολισμό» (FASD). Η 9η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα FSDA.

Διαβάστε περισσότερα: Εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο (FAS)

Η εγκυμοσύνη προκαλεί εντυπωσιακές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας. Οι μήτρα και οι μύες που τη στηρίζουν αυξάνουν σε μέγεθος και δύναμη. Ο όγκος του αίματος αυξάνει επίσης σημαντικά, ώστε να μεταφέρει να θρεπτικά και άλλα συστατικά. Οι μαστοί αυξάνουν σε μέγεθος και προετοιμάζονται για τον θηλασμό. Οι ορμόνες που βοηθούν όλες αυτές τις αλλαγές, μπορεί να επηρεάσουν την διάθεση της υποψήφιας μητέρας, το σώμα της οποίας θα μπορεί να διαχειριστεί με μεγαλύτερη ασφάλεια και επιτυχία όλες αυτές τις αλλαγές, εάν ακολουθεί μία επαρκή και ισορροπημένη διατροφή, συστηματική φυσική δραστηριότητα και φυσικά επαρκή ξεκούραση.

Διαβάστε περισσότερα: Η διατροφή στην εγκυμοσύνη

Υπογονιμότητα

Μέσα από έρευνες έχει φανεί πως η διατροφή του άντρα και της γυναίκας, μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητα και πιθανώς το γενετικό υλικό του παιδιού, η διατροφή όμως της γυναίκας και υποψήφιας μητέρα επιδρά πιο άμεσα στον έμβρυο που πρόκειται να αναπτυχθεί. Το σώμα της μητέρα αποτελεί το περιβάλλον της δημιουργίας και της ανάπτυξης ενός νέου ανθρώπου. Πριν από οποιαδήποτε εγκυμοσύνη οι υποψήφιες μητέρες έχουν μοναδική ευκαιρία να προετοιμαστούν οργανικά, νοητικά και ψυχολογικά.

Διαβάστε περισσότερα: Υπογονιμότητα & έλεγχος βάρους

breastfeeding1Σε πολλές χώρες οι γυναίκες θηλάζουν τα παιδιά τους ως φυσιολογική ή μοναδική επιλογή της σίτισης του βρέφους. Σε άλλες χώρες οι γυναίκες επιλέγουν τις φόρμουλες, διότι γνωρίζουν πολύ λίγα για τον θηλασμό. Είναι όμως γεγονός πως ο θηλασμός έχει πολλά να προσφέρει στην υγεία του βρέφους, αλλά και στην υγεία της μητέρας. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις όπου οι μητέρες δεν μπορούν να θηλάσουν και οι φόρμουλες βοηθούν και προάγουν την φυσιολογική ανάπτυξη του βρέφους.

Διαβάστε περισσότερα: Η διατροφή της θηλάζουσας μητέρας

Nondiabetic women.

Even for nondiabetic women maintaining glycemic control during pregrancy may be challenging. Due to hormonal changes, pregnancy increases insulin resistance and therefore the secretion of insulin. Especially obese women, who have developed insulin resistance before gestation, are in high risk of diabetes. As a result 7 percent of nondibetic women may develop gestational diabetes and require treatment during pregnancy. In addition glycemic control is necessary in order to avoid diabetes type 2 after pregnancy and for the children during adulthood.

Health risks during pregnancy.

Uncontrolled diabetes may lead to increased rate of:

  • Miscarriage
  • Birth defects & fetal deaths.
  • Macrosomia (babies with abnormally large bodies)
  • Need of cesarean section.
  • Infants with respiratory dysfunctions.
  • Infants with metabolic problems (hypoglycemia, jaundice, hypocalcemia)

Διαβάστε περισσότερα: Diabetes and Pregnancy