Ο διαβήτης είναι μία χρόνια και εξελισσόμενη πάθηση, η οποία χρειάζεται ισόβια θεραπεία. Η ρύθμιση της γλυκόζη είναι μία ευαίσθητη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει ρύθμιση των γευμάτων, φαρμακευτική αγωγή και άσκηση.

Τα άτομα που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 1 είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλό σωματικό βάρος, ενώ τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι συνήθως υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Διαβάστε περισσότερα: Διαβήτης

Τι είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη;

 

Είναι μια μορφή της αιμοσφαιρίνης που χρησιμοποιείται για να καθορίσει πως ήταν η μέση τιμή γλυκόζης στο αίμα μας, τους τελευταίους 3 μήνες περίπου. Αναφέρεται και ως HbA1c.

Πως δημιουργείται;

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη προέρχεται από τη χημική ένωση της αιμοσφαιρίνης με τη γλυκόζη. Η αντίδραση λέγεται μη ενζυματική γλυκοζυλίωση (γιατί λαμβάνει χώρα χωρίς την παρουσία ενζύμου). Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης που έχει υποστεί γλυκοζυλίωση και φυσιολογικά είναι 4,8-6,0%. Η εξέταση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης πρέπει να γίνεται κάθε 3-4 μήνες, αφού τα ερυθρά αιμοσφαίρια που περιέχουν την αιμοσφαιρίνη, συνεχώς ανανεώνονται, οπότε το ποσοστό γλυκοζυλίωσης αλλάζει, ανάλογα με το σάκχαρο αίματος. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μετράται στο φλέβικό αίμα, όπως όλες οι υπόλοιπες εξετάσεις.

Διαβάστε περισσότερα: Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c)