Η θεωρία της FODMAP diet, προέκυψε το 1999 στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Στα πλαίσια λοιπόν της έρευνα απεδείχθη ότι ο περιορισμός των FODMAPs, αποτελεί μία πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Από τότε έχουν γίνει πολλές ακόμη έρευνες και δημοσιεύσεις, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείτε ως η πιο αποτελεσματική διατροφική παρέμβαση.

Διαβάστε περισσότερα: Τι είναι η δίαιτα FODMAP;

Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν περιστασιακά γαστρεντερικές διαταραχές, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση φαρμακευτικής αγωγής. Η δυσφορία που προκύπτει από απλές και συνηθισμένες καταστάσεις, οδηγεί πολλές φορές στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Υπάρχουν βέβαια πολλές περιπτώσεις που πράγματι υποβόσκει κάποια σοβαρή κατάσταση η οποία χρήζει παρέμβασης.

Δυσκοιλιότητα

Ως δυσκοιλιότητα χαρακτηρίζεται η μειωμένη συχνότητα αφοδεύσεων και πιο συγκεκριμένα όταν οι κενώσεις είναι λιγότερες από 3/ εβδομάδα. Η δυσκοιλιότητα χαρακτηρίζεται επίσης από κόπρανα στεγνά και δυσκολία κατά την αφόδευση. Σε πολλές περιπτώσεις ατόμων που δηλώνουν δυσκοιλιότητα, υπάρχει απλώς λάθος εκτίμηση των συμπτωμάτων που βιώνουν και της συμπεριφοράς του εντέρου τους. Η δυσκοιλιότητα αφορά περίπου το 30% του πληθυσμού στις δυτικές χώρες και αφορά κυρίως γυναίκες και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Διαβάστε περισσότερα: Συχνές γαστρεντερικές διαταραχές

Η χλωρίδα του εντέρου αποτελείται από περισσότερα από 400 είδη βακτηρίων, με συνολικό πληθυσμό που μπορεί να φθάσει τα 10 τρισεκατομμύρια κύτταρα. Η ακριβής σύνθεση και ο πληθυσμός της χλωρίδας διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Στοιχεία όμως που στον καθένα από εμάς προκύπτουν από τον γενετικό του κώδικα και τείνουν να παραμείνουν σταθερά, με περιστασιακές αυξομειώσεις εξαιτίας μιας ασθένειας, μιας αγωγής με αντιβιοτικά και ακραίων διατροφικών συνηθειών.

Διαβάστε περισσότερα: Ο ρόλος των προβιοτικών στη διατροφή μας

Πρόκειται για μια αυτόάνοση αντίδραση στην πρωτεΐνη γλουτένη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε παρόμοιες πρωτεΐνες άλλων δημητριακών όπως το κριθάρι και η σίκαλη. Η αντίδραση αυτή στη γλουτένη, προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση στο λεπτό έντερο, περικόπτοντας τις λάχνες του εντέρου και παρεμποδίζοντας τελικά την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Οι εντερικές λάχνες είναι υπεύθυνες για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η διαταραχή αυτή εμφανίζεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα όλων των ηλικιών από τη μέση βρεφική ηλικία και αφορά περίπου το 1% του γενικού πληθυσμού.

Διαβάστε περισσότερα: Κοιλιοκάκη - Δυσανεξία στη Γλουτένη

esoph1

What is the GERD?

GERD is a condition of gastric contents reflux which can irritate the lining of esophagus, causing frequent discomfort, acid indigestion and heartburn and may lead to tissue damage. Reflux does not always cause symptoms and may occur occasionally even in healthy people. GERD is a problem only if it creates severe symptoms or complications and requires lifestyle changes or medical treatment.

Causes of GERD

The role of the lower esophageal sphincter is to function as a barrier to gastric contents reflux. Conditions or substances that interfere with the sphincter's ability to function properly can predispose a person to GERD. Pregnancy is the most common predisposing condition. The two-thirds of pregnant women are suffering of heartburn, which usually begins during the first trimester.

Διαβάστε περισσότερα: Gastroesophageal Reflux Disease (GERD)