Την ίδια στιγμή που το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι κυρίαρχο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα ηλικιωμένα άτομα αντιμετωπίζουν συχνά σοβαρά προβλήματα υποσιτισμού. Ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι; Πως μπορούν να το αντιληφθούν τα οικεία πρόσωπα; Πως πρέπει να αντιμετωπιστεί;

Φυσιολογικές αλλαγές

Κατά την διαδικασία της γήρανση, συμβαίνουν μη αναστρέψιμες αλλαγές σε όλα τα όργανα του οργανισμού με αποτέλεσμα την σταδιακή πτώση της λειτουργίας τους. Όλες αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές επηρεάζονται από την θρεπτική τους κατάσταση, όπως ακριβώς συμβαίνει κατά την ανάπτυξη του οργανισμού σε νεαρές ηλικίες.

Διαβάστε περισσότερα: Ο υποσιτισμός των ηλικιωμένων

Πως μπορούμε να παρατείνουμε την νεότητα; Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης στην καθυστέρηση της γήρανσης;

Οι σωστές διατροφικές επιλογές στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες για καλύτερη οργανική, συναισθηματική και νοητική υγεία. Να μην ξεχνάμε και το αρχαίο Ελληνικό ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Για να επιλέξει κανείς τον σωστό διατροφικό δρόμο, χρειάζεται τουλάχιστον ένα ισχυρό κίνητρο. Η καλύτερη υγεία και η καθυστέρηση της διαδικασίας της γήρανσης, αποτελούν ικανά κίνητρα, για την κινητοποίηση προς την κατεύθυνση ενός καλύτερου τρόπου διατροφής.

Διαβάστε περισσότερα: Πως μπορούμε να παρατείνουμε την νεότητα;

Μπορεί η οστεοπόρωση να εμφανίζεται σε μεγάλη ηλικία, οι ρίζες του προβλήματος όμως ξεκινούν πολύ νωρίτερα, χωρίς καμία προειδοποίηση. Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι έχουν χάσει μέρος της οστικής τους μάζας και κατά συνέπεια μέρος της αντοχής των οστών τους. Οι περισσότεροι διαπιστώνουν το πρόβλημα μετά από ένα κάταγμα. Ακούμε συχνά την έκφραση «έπεσε και έσπασε τον γοφό της». Στην πραγματικότητα όμως ο γοφός της ήταν τόσο εύθραυστος, που μπορεί να έσπασε πριν χτυπήσει στο έδαφος. Αρκεί να σκοντάψει κανείς στο τραπέζι για να διαλυθεί το οστό σε πολλά μικρά κομμάτια.

Διαβάστε περισσότερα: Οστεοπόρωση