Στην εποχή μας βιώνουμε διατροφικές ακρότητες. Στον ένα άκρο συναντούμε ανθρώπους που αποφεύγουν οτιδήποτε προέρχεται από το ζωικό βασίλειο και από την άλλη ανθρώπους που καταναλώνουν καθημερινά κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα και ελάχιστα έως καθόλου φρούτα και λαχανικά. Η αλήθεια είναι πως η κατανάλωση του κρέατος αποτελεί πεδίο έρευνας και πολλών αντιπαραθέσεων.

Ποιά πρέπει να είναι τελικά η ασφαλής ποσότητα ζωικών προϊόντων στην διατροφή μας?

Πότε διατρέχουμε κίνδυνο?

Διαβάστε περισσότερα: Η διατροφή των φυτοφάγων

Πριν αναλύσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στο οργανισμό, καλό θα είναι να αναφέρουμε τα θετικά σημεία. Έρευνες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει την θνησιμότητα από παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, η γεροντική άνοια και η οστεοπόρωση αλλά μόνο σε ενήλικες άνω των 35. Όλα τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης αλκοόλ, θα πρέπει να τοποθετηθούν στη ζυγαριά με τις αρνητικές επιπτώσεις, αλλά και την πιθανότητα να οδηγηθεί κανείς στην υπερκατανάλωση.

 

Διαβάστε περισσότερα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αλκοόλ

Η μέτρηση του σωματικού μας βάρους είναι εύκολο να γίνει, δεν κοστίζει και φυσικά έχει μεγάλη ακρίβεια. Αποτυγχάνει όμως να αποκαλύψει 2 πολύ βασικές πληροφορίες: ποιο είναι το ποσοστό του λίπους και που ακριβώς βρίσκεται. Η ιδανική ποσότητα λίπους εξαρτάται μερικώς από το άτομο που εξετάζουμε. Ένας άνδρας φυσιολογικού βάρους έχει ποσοστό λίπους από 13 έως 21 % και μία γυναίκα λόγω της διαφορετικής κατασκευής από 20 έως 31 %. Γενικώς τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία ξεκινούν όταν το ποσοστό του λίπους ξεπεράσει το 22% σε νεαρούς άνδρες, το 25% σε άνδρες άνω των 40, το 32% σε νεαρές γυναίκες και το 35% σε γυναίκες άνω των 40.

Διαβάστε περισσότερα: Ο ρόλος της κατανομής του λίπους στην υγεία

metabolic syndromeΤο αυξημένο σωματικό βάρος προκαλεί μια σειρά από μεταβολικές αλλαγές, οδηγώντας σε αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και τελικά σε υπεργλυκαιμία και άλλες ανωμαλίες. Τα υπέρβαρα άτομα έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο, σε σχέση με τα άτομα χαμηλού ή φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Διαβάστε περισσότερα: Μεταβολικό σύνδρομο

Κάθε φορά που προκύπτει ένα καινούργιο ερευνητικό στοιχείο, οι εταιρείες προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν και ένα νέο σκεύασμα – συμπλήρωμα διατροφής γεννιέται. Ορολογίες όπως αντιοξειδωτικά, λυκοπένιο, κολλαγόνο και πολλά άλλα, γίνονται οικίες και χρησιμοποιούνται καθημερινά από πολύ κόσμο. Γνωστά πρόσωπα της τηλεόρασης, προσπαθούν να μας πείσουν για τις «μαγικές» ιδιότητες αυτών των σκευασμάτων και για τον «σπουδαίο» ρόλο τους κατά των παθήσεων και της γήρανσης. Έτσι λοιπόν ολοένα και περισσότερα σκευάσματα εμφανίζονται στην αγορά και οι εισπράξεις των εταιρειών αυξάνουν.

Διαβάστε περισσότερα: Αντιοξειδωτικά: Συμπληρώματα ή Τροφές;

Οι οδηγίες που ηχούν στο μυαλό του κόσμου σχετικά με την κατανάλωση του λίπους, μοιάζουν πιο συγκεχυμένες από ποτέ. Για παράδειγμα: «Καταναλώστε λιγότερα λιπαρά, καταναλώστε λιπαρά ψάρια, μην καταναλώνεται βούτυρο, χρησιμοποιήστε μαργαρίνη, μην χρησιμοποιείτε μαργαρίνη, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο, μείνετε μακριά από τα κορεσμένα λιπαρά, αναζητήστε τα ω3 λιπαρά, αντικαταστήστε τα λιπαρά με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, καταναλώστε λιπαρά με μέτρο. Είναι λογικό λοιπόν ο κόσμος να είναι μπερδεμένος σχετικά με την κατανάλωση λίπους.

Διαβάστε περισσότερα: Τα λιπαρά της διατροφής μας. Σύμμαχος ή εχθρός;

In our days CHD is the leading cause of death in the western countries. Atherosclerosis (thickened artery walls) or the narrowing of the coronary arteries, caused by an inflammation or a spasm of an artery, may impair or even fully block the blood flow, leading to angina pectoris, heart attack, or sudden death. Most heart attacks may occur with less than 50 % blockage of an artery.

The progression of atherosclerosis underlies for many years before CHD symptoms arise. The symptoms are usually, discomfort in chest region, pain may radiate to the left arm, shoulders, back, throat, even teeth. In angina pectoris the symptoms arise by exertion, and subside with rest. In heart attack, the pain may be severe, last longer, and occurs without exertion.

Διαβάστε περισσότερα: Nutritional Treatment of Coronary Heart Disease (CHD)

Από το πρώτο έτος της ζωής τους μέχρι την εφηβεία, τα παιδιά ψηλώνουν κατά μέσο όρο 5-6 εκ / χρόνο και το βάρος τους αυξάνει αντίστοιχα κατά 2 με 3 κιλά. Τα διαγράμματα ανάπτυξης παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την φυσιολογική ανάπτυξη και την πορεία της υγείας ενός παιδιού. Όταν ένα παιδί βρίσκεται πολύ κάτω από τους φυσιολογικούς δείκτες ανάπτυξης, αυτό συνιστά πιθανό υποσιτισμό. Όταν βρίσκεται σημαντικά πάνω, αυτό σημαίνει πως υπάρχει παχυσαρκία και πιθανώς χαμηλή φυσική δραστηριότητα.

Διαβάστε περισσότερα: Ο σύγχρονος τρόπος ζωής των παιδιών

Ο διαβήτης είναι μία χρόνια και εξελισσόμενη πάθηση, η οποία χρειάζεται ισόβια θεραπεία. Η ρύθμιση της γλυκόζη είναι μία ευαίσθητη διαδικασία η οποία περιλαμβάνει ρύθμιση των γευμάτων, φαρμακευτική αγωγή και άσκηση.

Τα άτομα που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 1 είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλό σωματικό βάρος, ενώ τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι συνήθως υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Διαβάστε περισσότερα: Διαβήτης

Τι είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη;

 

Είναι μια μορφή της αιμοσφαιρίνης που χρησιμοποιείται για να καθορίσει πως ήταν η μέση τιμή γλυκόζης στο αίμα μας, τους τελευταίους 3 μήνες περίπου. Αναφέρεται και ως HbA1c.

Πως δημιουργείται;

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη προέρχεται από τη χημική ένωση της αιμοσφαιρίνης με τη γλυκόζη. Η αντίδραση λέγεται μη ενζυματική γλυκοζυλίωση (γιατί λαμβάνει χώρα χωρίς την παρουσία ενζύμου). Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης που έχει υποστεί γλυκοζυλίωση και φυσιολογικά είναι 4,8-6,0%. Η εξέταση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης πρέπει να γίνεται κάθε 3-4 μήνες, αφού τα ερυθρά αιμοσφαίρια που περιέχουν την αιμοσφαιρίνη, συνεχώς ανανεώνονται, οπότε το ποσοστό γλυκοζυλίωσης αλλάζει, ανάλογα με το σάκχαρο αίματος. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μετράται στο φλέβικό αίμα, όπως όλες οι υπόλοιπες εξετάσεις.

Διαβάστε περισσότερα: Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c)