Τα άτομα με νευρική ανορεξία, προσπαθούν σκληρά να χάσουν βάρος. Έχουν συνήθως λεπτό σώμα, στοχεύουν σε ακόμη χαμηλότερο βάρος, γυμνάζονται έντονα και δείχνουν μεγάλη πειθαρχία στον περιορισμό της τροφής. Δεν αντιλαμβάνονται ότι υποσιτίζονται και ότι χρειάζονται θεραπεία. Στις γυναίκες, που αποτελούν έτσι κι αλλιώς την πλειονότητα των περιστατικών, δεν αργεί να αναπτυχθεί αμηνόρροια. Αναπτύσσουν επίσης κακή διάθεση και χρόνια κατάθλιψη. Βλέπουν το φυσιολογικό βάρος ως παχυσαρκία, με αποτέλεσμα να εντείνεται η προσπάθεια για απώλεια βάρους, παρά το γεγονός ότι ήδη υπάρχουν εμφανή σημάδια υποσιτισμού (μάτια βυθισμένα σε μαύρους κύκλους). Τα άτομα αρνούνται να συνειδητοποιήσουν πως είναι πάντοτε κουρασμένα, ενώ ήδη είναι σωματικά εξαντλημένα και δεν μπορούν πλέον να κοιμηθούν εύκολα.

Διαβάστε περισσότερα: Νευρική Ανορεξία

Η θεωρία της FODMAP diet, προέκυψε το 1999 στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Στα πλαίσια λοιπόν της έρευνα απεδείχθη ότι ο περιορισμός των FODMAPs, αποτελεί μία πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Από τότε έχουν γίνει πολλές ακόμη έρευνες και δημοσιεύσεις, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείτε ως η πιο αποτελεσματική διατροφική παρέμβαση.

Διαβάστε περισσότερα: Τι είναι η δίαιτα FODMAP;

Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν περιστασιακά γαστρεντερικές διαταραχές, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση φαρμακευτικής αγωγής. Η δυσφορία που προκύπτει από απλές και συνηθισμένες καταστάσεις, οδηγεί πολλές φορές στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Υπάρχουν βέβαια πολλές περιπτώσεις που πράγματι υποβόσκει κάποια σοβαρή κατάσταση η οποία χρήζει παρέμβασης.

Δυσκοιλιότητα

Ως δυσκοιλιότητα χαρακτηρίζεται η μειωμένη συχνότητα αφοδεύσεων και πιο συγκεκριμένα όταν οι κενώσεις είναι λιγότερες από 3/ εβδομάδα. Η δυσκοιλιότητα χαρακτηρίζεται επίσης από κόπρανα στεγνά και δυσκολία κατά την αφόδευση. Σε πολλές περιπτώσεις ατόμων που δηλώνουν δυσκοιλιότητα, υπάρχει απλώς λάθος εκτίμηση των συμπτωμάτων που βιώνουν και της συμπεριφοράς του εντέρου τους. Η δυσκοιλιότητα αφορά περίπου το 30% του πληθυσμού στις δυτικές χώρες και αφορά κυρίως γυναίκες και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Διαβάστε περισσότερα: Συχνές γαστρεντερικές διαταραχές

Η χλωρίδα του εντέρου αποτελείται από περισσότερα από 400 είδη βακτηρίων, με συνολικό πληθυσμό που μπορεί να φθάσει τα 10 τρισεκατομμύρια κύτταρα. Η ακριβής σύνθεση και ο πληθυσμός της χλωρίδας διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Στοιχεία όμως που στον καθένα από εμάς προκύπτουν από τον γενετικό του κώδικα και τείνουν να παραμείνουν σταθερά, με περιστασιακές αυξομειώσεις εξαιτίας μιας ασθένειας, μιας αγωγής με αντιβιοτικά και ακραίων διατροφικών συνηθειών.

Διαβάστε περισσότερα: Ο ρόλος των προβιοτικών στη διατροφή μας

Πρόκειται για μια αυτόάνοση αντίδραση στην πρωτεΐνη γλουτένη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε παρόμοιες πρωτεΐνες άλλων δημητριακών όπως το κριθάρι και η σίκαλη. Η αντίδραση αυτή στη γλουτένη, προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση στο λεπτό έντερο, περικόπτοντας τις λάχνες του εντέρου και παρεμποδίζοντας τελικά την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Οι εντερικές λάχνες είναι υπεύθυνες για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η διαταραχή αυτή εμφανίζεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα όλων των ηλικιών από τη μέση βρεφική ηλικία και αφορά περίπου το 1% του γενικού πληθυσμού.

Διαβάστε περισσότερα: Κοιλιοκάκη - Δυσανεξία στη Γλουτένη

esoph1

What is the GERD?

GERD is a condition of gastric contents reflux which can irritate the lining of esophagus, causing frequent discomfort, acid indigestion and heartburn and may lead to tissue damage. Reflux does not always cause symptoms and may occur occasionally even in healthy people. GERD is a problem only if it creates severe symptoms or complications and requires lifestyle changes or medical treatment.

Causes of GERD

The role of the lower esophageal sphincter is to function as a barrier to gastric contents reflux. Conditions or substances that interfere with the sphincter's ability to function properly can predispose a person to GERD. Pregnancy is the most common predisposing condition. The two-thirds of pregnant women are suffering of heartburn, which usually begins during the first trimester.

Διαβάστε περισσότερα: Gastroesophageal Reflux Disease (GERD)

Την ίδια στιγμή που το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι κυρίαρχο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα ηλικιωμένα άτομα αντιμετωπίζουν συχνά σοβαρά προβλήματα υποσιτισμού. Ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι; Πως μπορούν να το αντιληφθούν τα οικεία πρόσωπα; Πως πρέπει να αντιμετωπιστεί;

Φυσιολογικές αλλαγές

Κατά την διαδικασία της γήρανση, συμβαίνουν μη αναστρέψιμες αλλαγές σε όλα τα όργανα του οργανισμού με αποτέλεσμα την σταδιακή πτώση της λειτουργίας τους. Όλες αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές επηρεάζονται από την θρεπτική τους κατάσταση, όπως ακριβώς συμβαίνει κατά την ανάπτυξη του οργανισμού σε νεαρές ηλικίες.

Διαβάστε περισσότερα: Ο υποσιτισμός των ηλικιωμένων

Πως μπορούμε να παρατείνουμε την νεότητα; Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης στην καθυστέρηση της γήρανσης;

Οι σωστές διατροφικές επιλογές στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες για καλύτερη οργανική, συναισθηματική και νοητική υγεία. Να μην ξεχνάμε και το αρχαίο Ελληνικό ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Για να επιλέξει κανείς τον σωστό διατροφικό δρόμο, χρειάζεται τουλάχιστον ένα ισχυρό κίνητρο. Η καλύτερη υγεία και η καθυστέρηση της διαδικασίας της γήρανσης, αποτελούν ικανά κίνητρα, για την κινητοποίηση προς την κατεύθυνση ενός καλύτερου τρόπου διατροφής.

Διαβάστε περισσότερα: Πως μπορούμε να παρατείνουμε την νεότητα;

Μπορεί η οστεοπόρωση να εμφανίζεται σε μεγάλη ηλικία, οι ρίζες του προβλήματος όμως ξεκινούν πολύ νωρίτερα, χωρίς καμία προειδοποίηση. Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι έχουν χάσει μέρος της οστικής τους μάζας και κατά συνέπεια μέρος της αντοχής των οστών τους. Οι περισσότεροι διαπιστώνουν το πρόβλημα μετά από ένα κάταγμα. Ακούμε συχνά την έκφραση «έπεσε και έσπασε τον γοφό της». Στην πραγματικότητα όμως ο γοφός της ήταν τόσο εύθραυστος, που μπορεί να έσπασε πριν χτυπήσει στο έδαφος. Αρκεί να σκοντάψει κανείς στο τραπέζι για να διαλυθεί το οστό σε πολλά μικρά κομμάτια.

Διαβάστε περισσότερα: Οστεοπόρωση

Την αξία των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων αναγνώρισε πρώτος ο Βρετανός φυσιολόγος HughSinclair, ο οποίος κατά την δεκαετία του '40 συνέδεσε πολλά νοσήματα που μάστιζαν τις δυτικές κοινωνίες εκείνης της περιόδου με την έλλειψη των λιπαρών οξέων αυτών. Ο HughSinclair συνέδεσε την ανεπαρκή λήψη των ωμέγα-3 με την αρτηριοσκλήρωση και άλλες παθήσεις σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε το 1956, το οποίο θεωρήθηκε τόσο αιρετικό ώστε να του στοιχίσει την έδρα που κατείχε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα ευρήματά του επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά γύρω στην δεκαετία του '70 με δεκαετία του '80 και σήμερα τα ωμέγα-3 θεωρούνται απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη και ορθή λειτουργία του οργανισμού.

Διαβάστε περισσότερα: Ω3 λιπαρά οξέα